Tangolessen: Yvonne Meissner

tangolessen_yvonne-meissnerArgentijnse Tango  wordt gauw met passie geassocieerd. Aan het begin van deze eeuw werd Europa overweldigd door beelden en verhalen die tot dit cliché hebben geleid. De realiteit in Buenos Aires geeft ons een heel ander beeld. Tederheid en lichaamstaal is daar een essentiëel voertuig om gevoelens uit te drukken in het dagelijks leven. Een aanraking dient ervoor, te luisteren naar de response en feedback van de ander, en om respect voor de gevoelens van de ander te tonen. In Buenos Aires fungeert tango als een manier van tedere communicatie in het algemeen en uit zich door een besliste, elegante manier van lopen alsmede een alomvattend besef van je physieke zijn in de ruimte.

tangolessen-yvonne-meissnerDeze communicatieve aspecten staan centraal in de tango didactiek van Yvonne. Haar les-didactiek voor tango is gebaseerd op contact improvisation, rationele analyse, moderne dans technieken alsmede de Alexandertechniek met Tensegrity, Focussing en Somatic Experiencing, waardoor voor iedereen de juiste toegang gegarandeert wordt om te begrijpen waar een beweging start en deze in consecutief op de partner over te brengen. De synchroniciteit van bewegingen in het tango-koppel staat bij deze didactiek voorop, en dan kan resulteren in het bewegen als ‘een hart met vier benen’, Er is respect voor de zo specifiek en persoonlijke bewegingsstructuren van een ieder en het gewaarworden en aanvoelen van de beweging van de ander.

De tango lessen van Yvonne en partners vinden plaats met behulp van losse bewegingsverlopen, maar nooit cognitief uit het hoofd geleerde, opgelegde figuren zijn. Yvonne Meissner danst Argentijnse tango sinds 1987, startte de Tango Argentino in ‘s-Hertogenbosch en Haarlem (later ingehuurd voor tango lessen door El Compas en DansNkafe/DansNtango) in 1994 en is sinds 1996 internationaal les aan het geven in Europa, de Verenigde Staaten, Canada, Brazilië, Argentinië en in 2013 Azië. Vanaf 1994 was Yvonnede eerste organisatrice buiten Argentinië, die de “Milongueros de Pista” zoals Cacho Dante, Susana Miller en later Eduardo Aguirre, Ricardo Maceiras (El Pibe Sarandì), Ana Maria Schapira, organiseerde wat grote gevolgen voor de huidige sociaal gedanste tango in Europa had.

Meer informatie over de lessen van Yvonne Meissner: